Hans Bedstefars Broder Kone

Helene Olesdatter portræt
Har man gamle billeder liggende, så er det en god idé at skrive bag på hvem eller hvad, der er på billedet – hvis man ved det.

Jeg har en del billeder, hvor jeg sikkert aldrig finder ud af hvem personerne er, men heldigvis er der tekst bag på mange af min farfars billeder; skrevet enten af min farfar eller, tror jeg, hans mor Anne Marie.
Helene Olesdatter bagside

Alligevel kunne den unge kvinde med den fine kjole ikke placeres umiddelbart. Teksten bagpå, “Hans Bedstefars Broder Kone – Christophers Kone” var lidt kryptisk.

Den skulle sikkert forståes som “Hans’ bedstefars broder’s kone” – men farfar’s bedstefar havde ikke en bror, der hed Christopher.

Så billedet fik lov at ligge…

Indtil fornylig, da jeg var på besøg i Lokalarkivet i Glud.

Efter en snak og en kop kaffe med Anna og Finn på arkivet skulle de have fred til at fortsætte deres arbejde.

Jeg fik øje på hylden med slægtsbøger, og satte mig til at bladre lidt på må og få.

Det blev pludselig interessant da jeg kiggede i bogen “Slægten Lund af Stoubylund”.

Bogen er skrevet i 1943, hvor forfatteren har følt sig inspireret til at udbrede sig om slægtens “høje, blonde, blaaøjede Folk af den reneste nordiske Race indenfor de germanske Folk” – osv.
Det blev så en lille reminder om, hvad slægtsforskning også kan bruges til.

Nå – men det interessante var mere billedet på side 23 med teksten nedenunder: “Helene Olesdatter Lund”.

Det viste sig, at Helene var datter af Oluff (Ole) Jørgensen Lund, Lundgaard i Nr. Aldum, og Ane Malene Michelsdatter Brok.
Helene var i 1870 blevet gift med Gaardejer Jens Christian Christophersen af Vinding. Her var altså “Hans Bedstefars Broder”, Jens Christian, som må have haft kaldenavnet “Christopher” og var flyttet fra Ustrup til Vinding.

Helene’s storebror, Jørgen Olesen Lund, var i 1857 blevet gift med Jens Christians mor, Maren Hansdatter, da Christopher Hansen døde.

Jens Christian blev altså gift med sin stedfar’s lillesøster.

Det gik åbenbart ikke for Gaardejeren Jens Christian og Helene i Vinding, for de flytter senere til Vejle, og i 1885 er Jens Christian arbejdsmand og familien med deres 3 drenge, Jørgen, Åge og Olaf bor i Oehlenschlägersgade i København.
Fra bogen

This entry was posted in Lundgaard, Nr. Aldum and tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Hans Bedstefars Broder Kone

 1. Kaj Lykke Sørensen says:

  Her på det sidste har vi fået en masse hits på din hjemmeside, og stor var vores overraskelse, da vi åbnede dit indlæg med den noget kryptiske titel ”Hans bedstefars broder kone”, og efter at have læst indlægget, var der pludseligt et billede af en ane til os (Helene Olesdatter Lund er en tipoldemor) samt et billede af hendes søster og svigerinde. Magdalene Ammentorp kan vi ikke finde nogen relation til.
  Vores adgang til den i slægtsforskning sammenhæng spændende østjyske slægt går gennem Helenes søn Jørgen Lund Christoffersen.
  Historien er, at Jørgen Lund Christoffersen i 1896 fik et barn med en pige på 18 år. De blev aldrig gift, og pigen var alt for vidtløftig til at kunne tage sig af et barn, så det kom i pleje og voksede op hos barnets mormoder. Barnet fik i øvrigt efternavnet Christoffersen, men vi tror ikke, at det har kendt noget videre til Christoffersen-slægten.
  Vi kan supplere med følgende information:
  Jens Christian Christoffersen er født 4 jan 1845 i Uth sogn og er død 6 feb 1923 i København. De sidste år var han meget syg og døde på et hospital.
  Helene Olesen Lund er født 24 dec 1841 i Stenderup sogn og er død 14 okt 1927 i København. Hun boede i en periode hos sin søn Jørgen.
  De fik følgende børn:
  1) Jørgen Lund Christoffersen (f 7 jul 1875 i Vinding sogn – d 23 jun 1963 i København)
  2)Aage Christoffersen (f 28 sep 1876 i Vejle – død samme år)
  3)Aage Christoffersen (f 8 feb 1878 i Vejle – d ?). Tog navneforandring til Lundmark. Vi ved ikke mere om ham.
  4) Olaf Christoffersen (f 20 feb 1879 i Vejle – d ?). Vi ved ikke mere om ham.
  I kirkebogen fra Vejle kan vi følge familien. Ved den ældste Aages dåb var Jens Christian kreaturhandler. Ved de 2 næste var han bagermester. Det er helt sikkert ikke gået med forretningen, som de havde håbet, og de har sikkert måttet rejse til København uden ret mange penge på lommen. De har sikkert levet et fattigt liv i København, hvor Jens Christian var arbejdsmand.
  Om Jørgen Lund Christoffersen kan vi oplyse, at han blev udlært bager, og at han i en periode var bagersvend hos van Hauen, som stadig eksisterer. Han fik aldrig egen forretning. Han giftede sig i 1907 med en pige fra Næstved-egnen, og de fik mindst en datter. Vi tror, at han døde ensom og fattig. Han fik i hvert fald ingen begravelse.

  Hvis du har flere billeder af familien er vi meget interesseret.

  Med venlig hilsen

  Kaj Lykke Sørensen

 2. Anna-lise Christoffersen says:

  Hej Jeg er tilfældigt kommet her ind på din side,så navne som christoffersen vejle. Jeg søger slægtninge til min afdøde far fhv malermester osvald christian christoffersen blev gift med min mor Morma mildred Schrøder pigenavn Død 2010. vi boede i vejle indtil min fars død 23 sep 1960 som ca 40 årig . Far var 20 år ældre end min mor . Så min far ville være 100 idag. Jeg ved ikke noget om min far har ingenting på ham . Han døde da jeg var 6 år . blev begravet på Norde Kirkegård Vejle sept 1960. Har fået oplyst på kirkekontoret at litra kvarter 19-20 lå følgende . Søren Peter Torning christoffersen død 1917 . Hans jacob Ludvig Christoffersen død 1917. Malermester anders Torning Christoffersen død 1962. Harald Christoffersen død 1934 gift med Anna Therkildsen Gift Christoffersen D.1941. min fars gravsted blev slettet i i 1981. De har alle boet i Vejle måske var de i familie med hinanden . jeg skriver til Dem for at hører om navnene siger Dem noget. Vh Anna-Lise Christoffersen

 3. admin says:

  Hej,
  Tak for din henvendelse.
  Lige umiddelbart siger navnet mig ikke noget, men jeg vil da meget gerne kigge lidt videre og se om der kan findes noget og evt. være en forbindelse.
  Hvis jeg støder på noget skal du få besked.
  Med venlig hilsen,
  Jens Kjær Jørgensen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>